30 March 2014

Blackpepper Chicken Grill..

Assalamualaikum dunia indah..haipppppp!! Almost 8 bulan tak berupdate pape kat blog neh..

Biasa la kan..bila dah lama berhenti berblogging and berblog walking bagai, mood untuk update tu dah tak ada, semua dah ke laut..hahaha~sabor je la..

eh!! ekceli harini bukan nak update ape sangat pon, cuma tadi tengah hari ada masak blackpepper chicken grill yg super duper simple tapi agak sedap untuk tekak iols la...tekak korang2 semua tak tahu la macam mana plak kan... cer pakat2 try buat.. :)

Blackpepper Chicken Grill

Bahan-bahan perap:
Ayam (ikut korang nak banyak mana, iolss guna sebelah shj)
*Sos tiram
*Garam
*Kiub ayam
*Mix herb
*Lada hitam
Sedikit butter
Lobak merah
Brocolli
Ubi kentang
Bawang holland
lemon

Cara-cara:
Gaul ayam berserta bahan-bahan  bertanda * yang terdapat kat atas ye.. sehingga betul-betul sebati, then perap selama 30 minit..
Selepas itu bole la di grill sama ada dalam microwave or periuk ajaib sehingga masak..ikut keselesaan korang la ye..
Lobak merah, brocolli, bawang holland and kentang tu potong sederhana besar, bole grill sekali bila ayam dah separuh masak..kang kalau masuk awal-awal kang layu sangat tak sedap pulak kan..hehehe
So da siap bole la di hidang bersama nasi panas...yummeeehhh!! korang bole perah sedikit lemon tok kasi rasa masam-masam sikit.. bole di hidang bersama gravvy blackpepper jugak..tanak pakai gravvy pon bole... :)

Bahan-bahan untuk gravvy:
Lada hitam
kiub ayam
air
bawang besar (potong dadu)
mushroom (potong dadu)
celery
tepung gandum
butter
garam
gula perang

cara-caranya:
First korang caikan butter dalam periuk, apabila dah panas masukan bawang besar,goreng sampai agak layu dan naik bau. Kemudian, bila dah agak layu masukan pula tepung gandum anggaran dalam 2 sudu macam tu la. Then kacau sampai sebati, masukan air, kiub ayam dan kacau lagi.. Air boleh adjust ikut kepekatan yang korang nak tau. Bila dah mendidih, boleh masukan lada hitam,mushroom, celery, garam dan gula perang secukup rasa..so da siap boleh la di hidangkan bersama-sama ayam yang telah di grill tadi...

Selamat mencuba ye... ^-^ simple je kan..


p/s: bahan-bahan tu korang agak-agak je, jangan takut-takut.







Lots of Luv: sHaNAsHaIdA

15 June 2013

Congratulations on your new life together..


Assalamualaikum dunia indah.. :-)

Fuh fuhh fuhhhhh almost 2 minggu sudah awak  jadi Puan AminatulHuda Sulaiman kan. tapi hari ni baru terkedek kedek saya nak story mory dekat belog yg da bersawang ni..hihihihi

Haaa gini ceritanya, shana di minta untuk jadi pengapit kepada pengantin perempuan aka cik ameen. So majlis hari Ahad 2 Jun 2013, tp Sabtu pagi baru shana sampai Kuala Pilah~~ngee~~hajat hati tu nak je g awal, tapi biasa la orang keje sendiri macam shana ni kan..macam-macam kena fikir.

Apa pon, Congrats darling.. Bertemakan kaler peberet saya..PURPLE!! omg.. awak sangat cantik on that day darling..tp sayang, cner bole tade pic kte ni..sedih betol..sob2!!
Pelamin yg super duper simple n cute..
the purple one..

saya pon tade nak snap pic awak sangat. Akibat tepon always dalam bilik kennnn.. Adoiiiii..
Sayangggg cepat2 upload pic from ur photographer lawak tu ye.. tak sabar nk tgk hasil outdoor awak tu..

Alhamdulillah semua da selamat kan.. cepat2 dapat baby ye.. tak sabar nk jd mummy angkat..itu je yang mampu now..hihihi

Puan AminatulHuda Sulaiman.. awk sgt cntik hokey :)

CONGRATULATIONS AMEEN and ADY..semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat..

Lots of Luv: sHaNAsHaIdA

05 May 2013

Mencari Si PenDesign Belog..

Pstttttt.. Assalamualaikum dunia indah ^-^
Kejap ada kejap tade kan..itu la saya, Cik Shanashaida.. Harini muncul sebab betol mencari and perlukan seorang penDesign belog.. penDesign tu..betol-betol perosak bahasa iolss ni..heeee

Ok ok.. balik pada topik asal ea.. Nak tanya korang2 sume ni ada sapa-sapa yang pandai DESIGN belog tak??? kalau ade tu sila la angkat tangan tu..betol-betol tengah mencari ni..

Kalau tade yang pandai,  kot la ade kenal kenal sesape yg dok design belog ni..tolong la suggest2 eh.. kte nk buat sendiri lupa habis dah..

Help me pleaseeeeeee..

Lots of Luv: sHaNAsHaIdA

13 February 2013

MAKIN TERASA DENGAN SIKAP DAN TINGKAH LAKU MANUSIA....(MODE: BERDIAM DIRI)

SAYA PUNYA HATI DAN PERASAAN  SAMA SEPERTI KALIAN..


Lots of Luv: sHaNAsHaIdA

11 February 2013

Hai Koranggggg!!!

Assalamualaikum... Hai korang!!(Sambil lelambai) ^_____^




Serius agak lama shana tak merepek kat blog ni kan, almost 3 bulan selepas post terakhir tu. Actually itu pon post melalui handphone je.. Di sini shana nak amik kesempatan nak ucapkan selamat pengantin baru kepada dua orang kenalan lama shana. TAHNIAH TAHNIAH TAHNIAHHH..

First, Mr NHNM..SELAMAT PENGANTIN BARU ye..semoga rumahtangga kalian bahagia hendaknya.

Second, Mr MAHA..beb SELAMAT PENGANTIN BARU jugak..tamo gaduh-gaduh sangat, jadi suami yang baik ok. Berubah lah ke arah kebaikan, awak da jadi ketua keluarga dah kan, please bimbing your wife sebaiknya ok..

Happy untuk korang berdua..



Lots of Luv: sHaNAsHaIdA

15 November 2012

Salam maal hijrah..

Pstttt!! Assalamualaikum... Sudah agak lama tidak berupdate ini belog.. Berabuk bersawang n bermacam macam lg ber la.. Belog ni tak berupdate bukan sebab mls yooo..tp d sbbkn shana da x punya kemudahan yg selesa untuk beronline da pon..sob sob sob.. Now pon try godek2 kat enswt..mdah mudahan dpt publish..heee.. Di kesempatan ini shana nk ucapkan SALAM MaAL HIJRAh kepada sume umat islam di muka bumi Allah ni...semoga hari2 mendatang akan lebih baek dan sentiasa di berkati olwhNya.. Sama sama la kte berhijrah ke arah yg lbh baek.. :-)Lots of Luv: sHaNAsHaIdA

19 August 2011

~~Saya Sebak Bila dengar Ceritera Dari Wardina~~menitis air mata


Moga kite sume di beri hidayah dan petunjuk...

video


Lots of Luv: sHaNAsHaIdA

Sayang2 Sekalian!! Drop uollls nye link kt sini ek!!